Serigrafi ve Baskı Teknikleri

Teknoloji her alanda gelişim göstermeye devam etmekte. Öyle ki özellikle de baskı teknikleri söz konusu olduğu zaman meydana gelmekte olan gelişmeler dahilinde artık firmaların büyük bir kısmı klasik tarzdaki baskı tekniklerini kullanmak yerine serigrafi ve baskı teknikleri ile alakalı var olan gelişmeleri en iyi şekilde takip etmek istiyorlar. Çünkü aksi durumda seçecekleri baskı teknikleri onların isteklerini yerine getirme konusunda sorunlar yaşanabiliyor. Bunun sonucu olarak da istenilen etkilerin ortaya çıkartılması konusu ne yazık ki gerçekleştirilmemiş oluyor. Serigrafi baskı tekniği ise pek çok firmanın tam anlamıyla bilgi sahibi olmadıkları bir baskı türü olarak ön plana çıkıyor. Temel anlamı ile serigrafi baskı elek baskı türü olarak da bilinmektedir.
Bu aşamada ipek materyal doğru ölçüler ile hazırlanmış olan çerçevenin üzerine özenli bir şekilde gerilmiştir. Hazırlanmış olan baskı çerçevesinin üzerine ise emisyon dökülmektedir. Film de bu eleğe göre özel olarak pozlandırılacaktır. Pozlama sırasında ışığı gören bölgeler var olan boyayı alt bölgeye sızdırdığı için baskı çalışmaları da yapılacaktır. Serigrafi ve baskı teknikleri çoğunlukla şişeler, kendinden yapışkanlı stickerler, bezler ve kalemler başta olmak üzere pek çok farklı ürün için kullanılabilmektedir. Bunun öncesinde tercih edilmekte olan ofset baskı ise düz bir baskı türü olarak bilinmektedir. Kullanılan kalıpta eğer ki poz görmeyen bir yer bulunuyorsa, bu bölge su tutmayacaktır. Ve dolayısıyla su tutmayan bölge boyayı tutup kauçuğu boyamış olacaktır.

Bunun ardından da kauçuk kağıdı boyayacak ve bunun sonucunda da baskı çalışması başarılı şekilde gerçekleştirilecektir. Serigrafi baskı teknikleri esnasında tercih edilecek dokumalarda yer alan ipliklerin kalınlıkları ve iplik sayısı da ciddi anlamda önemlidir. Bunun sebebi ise bu iki noktanın kullanılacak mürekkebin geçirgenliği anlamında önemli bir yere sahip olmasıdır. Dokumada kullanılan ipliklerde kalınlık oluştukça ilmeklerin arasında yer alan açıklık ile beraber boş elek yüzeyinde de azalmalar meydana gelecektir.
Elek dokuma seçimi ile beraber de serigrafi ve baskı teknikleri etkili sonuçların ortaya çıkması sağlanmış olacaktır. Çünkü gerekli seçimin yapılmaması sonrasında asla istenilen sonuçlar ortaya çıkmayacaktır. Bu baskı çalışmalarında genellikle ahşap çerçeveler kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise ahşap çerçevelerin yalnızca ekonomik değil aynı zamanda hafif, hazırlanması kolay, nem, sıcaklık ve ipek germelerde oluşabilecek deforme olasılığının en aza indirgenmesidir. Ayrıca serigrafi baskılarda metal çerçeveler de kullanılabilmektedir. Fakat bu çerçevede önemli olan materyalin paslanmaz olmasıdır. Aksi durumda paslanmadan ötürü dokuma zarar görecektir. Bunların yanı sıra birbirinden farkı profillerde hazırlanılan kauçuklar yani rakle de çeşitli materyallerden üretilebiliyor. Dolayısıyla hangi tarzda bir baskı yapılmak isteniyorsa, buna göre de özel rakle çeşitleri seçilecektir. Tüm adımların üzerinde dikkatli bir şekilde durulması ile beraber de serigrafi baskı işlemleri kısa sürede yapılmış olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İş Güvenliği Motivasyon Sloganları

Acil Durum Levhaları

Uyarı İkaz Levhaları